De nieuwe jij en traumaverwerking

Wanneer je de stap zet om aan de slag te gaan met je trauma verwerking komt er een heleboel op je af. Het vinden van de juiste therapeut – therapie – instelling, is hierbij al een belangrijke factor. Helaas horen hierbij ook vaak de lange wachttijden vooral binnen onze reguliere zorg. Ter overbrugging kom je dan meestal terecht bij een praktijkondersteuner die niet veel anders mag dan naar je verhaal luisteren. Het is vaak een hele weg die je moet bewandelen voordat je daadwerkelijk aan de slag kunt.

Aan de slag

Als je dan eindelijk aan de slag kunt met de verwerking van je trauma’s. Zul je merken dat er veel verschillende emoties opduiken. Je hebt jarenlang in de overlevingsmodus geleefd waarbij geen ruimte meer was om te voelen. Je gaat nu ineens weer verdriet en boosheid voelen maar ervaart ook weer lichtpuntjes.

Loslaten en verwerken

Wanneer je steeds meer van je overleving kunt loslaten en trauma stukken gaat verwerken zal je overlevingsstrategie die je altijd van dienst is geweest steeds meer wegvallen. Deze strategieën zijn namelijk niet meer nodig. Je hebt je jarenlang hiermee geïdentificeerd, het is je zo eigen gemaakt dat het heel onwennig voelt als dit steeds meer wegvalt. Vaak is dit gevoelsmatig een verlies terwijl het uiteraard de enige manier is om je PTSS onder controle te krijgen. Ja dit is goed nieuws, maar er komt onbewust een stukje rouwverwerking bij kijken. Namelijk de rouwverwerking van de oude JIJ, de persoon die jij hebt gevormd vanuit jouw overleving waar jij waarschijnlijk jarenlang aan hebt vastgehouden. Deze mag plaats maken voor iets nieuws en dat is SPANNEND, anders, onwennig en een mooi cadeau tegelijkertijd!

Traumaverwerking

Verschillende fases

Tijdens deze verwerking doorloop je verschillende fases. Voor mij is het enorm waardevol me bewust te zijn van deze fases. Alles gaat met vallen en opstaan en soms lijkt het alsof je terug bij af bent. Maar het zijn laagjes die je afpelt er kan alleen ruimte voor verandering ontstaan wanneer je een gezonde vorm van weerstand ervaart. Over de verschillende fases verschijnt binnenkort een aanvullende blog.

Welke doelen wil jij voor jezelf behalen in 2023? Durf jij die stap naar verwerking en herstel te maken. Wij van MHS begrijpen maar al te goed dat dit spannend en gevoelens van angst kan oproepen. Wij bieden jullie graag ondersteuning en passende hulp. Je staat er niet alleen voor. Neem contact met ons op!

 

Recommended Posts