Blog – Herstellende van PTSS tijdens de corona-crisis: Zo blijf je overeind.

Herstellende van PTSS tijdens de coronacrisis: Zo blijf je overeind.

De coronacrisis ontwricht de samenleving en daarmee ook ons persoonlijke leven. Voor cursisten die herstellende zijn van PTSS, een depressie of burn-out is dit een flinke uitdaging. Niet alleen praktisch, maar ook emotioneel. Een van onze cursisten schreef deze blog vol praktische tips.

‘Deze situatie lijkt opvallend veel op het hebben van PTTS en daarom vraag ik me af: hoe houd ik me als (herstellend) PTSS’er staande in deze angstige periode? In mijn geval heeft deze crisis veel weg van hetgeen ik de afgelopen jaren gevoeld heb. Het lijkt een beetje mijn natuurlijke habitat te zijn om te leven in een wereld van voortdurende dreiging en angst. Waardoor ik er enigszins immuun voor lijk. Ik voel me op dit moment rustig, kalm en realistisch. Blijkbaar ben ik eraan gewend geraakt om met zeer onvoorspelbare omstandigheden om te gaan. Zo ben ik namelijk opgegroeid: gevaar dreigde altijd en overal. Het grote verschil met mijn jeugd is dat ik deze crisis onmogelijk als mijn schuld kan ervaren. Ik heb er simpelweg geen controle over. En dat brengt vreemd genoeg rust en acceptatie. PTSS heeft mij geleerd dat je soms simpelweg geen controle hebt over de dingen die je overkomen, maar wél over de manier waarop je ermee omgaat.’

Zo houd ik me staande: 6 praktische tips.
Houd een dagritme aan:
Probeer een normaal dagritme aan te houden. Beweeg elke dag op een manier die jij prettig vindt en eet gezond én lekker. Verzorg jezelf zoals je dat anders ook deed. Eén ‘pyjama-dag’ kan fijn zijn, maar het voelt veel prettiger als je jezelf na een warme douche verzorgt en mooi aankleedt (ook al mag je nergens naartoe).

Schrijf je gevoelens eens op:
Wanneer je jezelf machteloos voelt, kan het helpen om iets concreets te doen met deze gevoelens en gedachten. Schrijf bijvoorbeeld eens op wat deze periode met je doet (zonder waardeoordeel), of verwerk dit in een tekening of op een andere creatieve manier.

Houd contact met dierbaren:
Door de sociale afstand ligt eenzaamheid op de loer. Zoek naar manieren om deze afstand te overbruggen: stuur een leuk kaartje, een lief e-mailtje of zoek andere, creatieve manieren om toch in contact te blijven. Zoek zelf ook actief het contact met anderen als je daar behoefte aan hebt, en laat je niet weerhouden door de gedachte dat je een ander lastigvalt. Iedereen zit in hetzelfde schuitje.

Volg het nieuws 1x per dag:
Volg niet de hele dag het nieuws op de voet, maar zoek momenten uit waarop je de actualiteiten volgt, op een voor jou prettige manier. Het kan helpend zijn om dit tegelijk met anderen te doen, zodat je de informatie, en jouw gevoel daarbij, direct kunt bespreken en een plek kunt geven.

Doe dingen die je leuk vindt:
Zoek bezigheden die goed voor je zijn én die je leuk vindt. Omdat je nu meer aan huis gekluisterd bent, heb je wellicht meer vrije tijd om op te vullen. Val niet enkel terug op wat je gewend was om te doen (ga bijvoorbeeld niet eindeloos schoonmaken), maar experimenteer met bezigheden die je leuk lijken en waar je nu eindelijk tijd voor hebt.

Wees niet te streng:
Wees niet te streng voor jezelf en anderen. Accepteer dat iedereen moeite heeft om zijn draai te vinden in deze situatie. Sta jezelf en anderen toe om dit te voelen. Het is oké om zo nu en dan (of vaker) een rotdag te hebben. Laat je er alleen niet door ontmoedigen en begin de volgende dag weer met een schone lei. Weet dat de enige juiste manier om met de situatie om te gaan niet bestaat.

Bovenstaande tips zijn suggesties: neem de tips mee die bij je passen en laat de dingen die niet bij je passen lekker achterwege. Want jij kent jezelf nu eenmaal het best.’

Heb je zelf te maken met PTSS, een burn-out of depressie? En merk je dat je het moeilijk vindt hoe je daar in deze onzekere tijd mee om kunt gaan? Bij Merk Hoe Sterk staan we voor je klaar. Ook nu! Neem contact op ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts