Blog – PTSS en een seksleven, hoe zit dat?

PTSS en een seksleven: hoe zit dat?

Herstellen van PTSS in combinatie met een seksleven. Voor veel van onze cursisten zijn hierbij uitdagingen te overwinnen. Bij Merk Hoe Sterk helpen we door het onderwerp bespreekbaar te maken. Met kleine stapjes en veel geduld zien we cursisten vooruitgang maken. Een van hen schreef een openhartige blog die we graag met je delen.

Gedwongen tot seks

“In mijn puberteit raakte ik verstrikt in lastige situaties met mannen. Dankzij een mooi voorkomen en zelfverzekerde uitstraling kreeg ik veel aandacht van mannen. Ik verwarde deze fysieke aandacht met liefde. Dit zorgde ervoor dat ik in situaties terecht kwam waarin ik, ondanks een duidelijke nee, werd gedwongen tot seks. Soms eenmalig, soms maandenlang. In veel gevallen ging dit gepaard met geweld en psychische mishandeling. Ik heb heel lang gedacht dat ik zelf schuldig was aan deze gebeurtenissen. Inmiddels weet ik dat dat niet zo is. Zelfs als je, door een gebrek aan eigenwaarde, wellicht een ideaal slachtoffer bent. Nee is nee! Zodra jij aangeeft het genoeg is, dan dient die ander te stoppen. Is dat niet het geval? Dan is diegene schuldig. Niet jij! 

Seks zonder gevoel

Ik was zo overtuigd van mijn eigen schuld dat ik besloot de traumatische ervaringen om te buigen in een volgende foutieve overtuiging. Ik maakte mezelf wijs dat ik door mijn seksuele ervaringen gevoelsmatig immuun was voor misbruik, of gebruik. Daardoor kon ik het aan om op commando seks te hebben tegen betaling. Ik was uitstekend in staat om mijn gevoel los te koppelen van mijn lichaam. Ik realiseer me dat mensen die dit lezen het misschien onbegrijpelijk, extreem of vreselijk vinden. Voor mij was het dat op dat moment niet. Het ging me best makkelijk af en doorgaans voelde ik me er niet slecht bij. Sterker nog: het gaf me een gevoel van macht en zelfs eigenwaarde, omdat mannen bereid waren te betalen voor seks met mij. Daarnaast was het geld meer dan welkom.

PTSS behandeling via Psytrec

Op een gegeven moment was ik er klaar mee en ben ik gestopt. Daarna volgde een lange periode waarin ik hulp zocht. Via wat omwegen kwam ik terecht bij Psytrec. Ik volgde een intensieve PTSS-behandeling en nam afscheid van de overtuiging dat het mijn schuld was. Ook ontmoette ik een lieve man. Mijn eerste liefdevolle relatie verliep moeizaam op seksueel gebied. Tussen de lakens kwam ik in een handelingsmodus (ook wel werkseks genoemd). Al van jongs af aan had ik een overbrugbare scheiding aangebracht tussen liefde en seks. Ik kon óf liefhebben óf seks hebben, maar niet tegelijkertijd. Liefdevolle seks hebben had ik nooit geleerd.

Een liefdevol seksleven vraagt veel geduld

Vanaf dag één ben ik hierover open geweest naar mijn vriend toe. Zeker in de beginfase toonde hij veel begrip. We hebben erover gepraat met mijn therapeute. Dingen die ik leer tijdens therapiesessies breng ik tot uitvoering, maar in het geval van seks is dat moeilijk. Waarom? Omdat seks gaat over het stellen van grenzen, gevoel toelaten, aangeraakt durven worden, je prettig voelen in je eigen lijf en luisteren naar elkaars behoeften. Ik vind het kwetsbaar voor mezelf, maar ook voor mijn partner. Op dit moment ben ik vooral bezig met mijn herstel op het gebied van slapen, eten en bewegen. Het herstellen en opbouwen van een prettig seksleven is op dit moment nog niet mogelijk. Dat maakt me onzeker en soms bang. Kan mijn partner het geduld opbrengen? Het is niet dat ik niet verlang naar intimiteit, maar ik voel aan alles dat ik tijd nodig heb. Ik heb geduld.

Mijn blog sluit ik af met de volgende tip: Voel je nooit, maar dan ook nooit, alleen verantwoordelijk voor jullie seksleven. Sta het jezelf niet toe om dit als een gebrek van jezelf te zien. Dit is iets waar je samen voor gaat!”

Anoniem – cursist Merk Hoe Sterk

*Herken jij jezelf in deze blog? Bij MHS helpen we je graag! Neem contact op ons op via 085 13 06 355 of info@merkhoesterk.com

Recommended Posts