Wanneer er onvoldoende ingespeeld kan worden op je emotionele behoeftes. Tijdens je opvoeding maar ook wanneer je op latere leeftijd in je relatie(s) hiermee te maken krijgt, kan dit een grote invloed hebben op je psyche.
Depressies, angststoornissen en PTSS kunnen hiervan een uitwerking zijn.
Bij emotionele verwaarlozing gaat het vooral over “wat niet gedaan wordt” en “wisselend lastig te pijlen gedrag” waardoor het gevoel van veiligheid ontbreekt.
Denk hierbij aan:
- Geen aandacht krijgen
- Geen liefde ontvangen
- Niet getroost worden
- Je emoties mogen er niet zijn
- Er wordt niet naar je geluisterd
- Je kunt nooit iets goed doen
- Wisselvallige meningen, dan is iets wel goed en dan weer niet
- Het is nooit goed genoeg
Wanneer deze gedragingen en gevoelens zich langdurig voordoen kan dit zich uiten in:
- bindingsangst;
- hechtingsproblematiek;
- wantrouwen
- etc…
Bij emotionele verwaarlozing ontbreken de gevoelens van liefde, aandacht en warmte. Hierdoor ontstaat een gevoel van eenzaamheid. Vaak wordt deze vorm van mishandeling niet opgemerkt waardoor je gaat denken dat het aan jou ligt. Je betrekt alles op jezelf en wijst hiermee ook jezelf af. Deze onveilige situatie ga je beschouwen als normaal, veel mensen signaleren dit ook niet als mishandeling. Maar in de kern is dit wel wat er speelt!
Het gedrag mag niet worden goed gepraat. Zelfs niet wanneer iemand jouw onbewust deze gevoelens geeft. Je onbewuste overlevingsstrategieën nemen het maar al te graag van je over.
Emotionele verwaarlozing speelt vaak een rol bij PTSS. Het (h)erkennen dat dit trauma’s heeft veroorzaakt is de eerste stap. Wanneer je hier zicht op krijgt ontstaat er ruimte voor het herstellen van je basis vertrouwen, eigenwaarde en kun je op een gezonde manier weer relaties aangaan met jezelf en de ander.
Voor hulp en meer uitleg: neem contact met ons op!